Kedinize baktığınızda, normalde size bakan çarpıcı derecede berrak ve parlak iki göz görmeniz gerekir. Peki ya bunun yerine göz sulanması veya yapışkan gözler görürseniz? Endişelenmeli misiniz? Belirtileri evde ne zaman güvenle izleyebilirsiniz ve kedinizi ne zaman veterinere götürmelisiniz? Altta yatan nedenler, kendi kendine düzelecek durumlardan, gözlerde uzun vadeli görme hasarını önlemek için veteriner bakımı gerektiren durumlara kadar çeşitlilik gösterir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Neler Normal Kabul Edilir?
Bazen kediniz, tıpkı insanlar gibi göz çevresinde az miktarda kurumuş kabukla uyanabilir. Bu alarm için bir neden değildir. Uygun hijyen için gözleri serbest ve kalıntı birikiminden uzak tutmak amacıyla kabukları gerektiği gibi silmeniz yeterlidir.
Kedim Ağlıyor mu?
Epifora veya göz sulanması, gözyaşının anormal drenajından veya gözdeki tahrişten kaynaklanır. Persian veya Himalaya gibi düz yüzlü ırklarda veya brakisefaliklerde epifora görülmesi çok yaygındır. Kısaltılmış bir ağızlık nedeniyle, gözyaşları artık buruna düzgün bir şekilde akamaz, bu da sonuç olarak gözyaşlarının yüzden aşağı yuvarlanmasına neden olur. Bu ırklar aynı zamanda sığ göz çukurlarına sahip olma eğilimindedir ve bu da gözlerin şişmesine neden olur. Bu durum korneanın (gözün şeffaf, koruyucu dış kaplaması) maruziyetini artırarak gözde daha fazla çevresel tahrişe neden olur. Buna yanıt olarak gözler, kornea yüzeyine yapışmış kalıntıları temizlemek için gözyaşı üretimini artıracaktır.
Entropion ve ektropion (göz kapaklarının sırasıyla içe veya dışa doğru yuvarlanması) gibi göz kapağı rahatsızlıkları, göz kırparken göz çevresindeki kılların korneaya sürtünmesine veya kalıntı toplamasına neden olabilir. Bu durumların her biri daha fazla göz tahrişine ve göz sulanması neden olur.
Yaygın alerjenler de epiforaya neden olabilir. Toz, kir, ev temizlik ürünleri ve kokulu maddeler (mumlar/uçucu yağlar/fişler), mevsimsel polenler, küfler vb. çevresel tahriş edici maddeler, tıpkı insanlarda olduğu gibi göz akıntısına neden olabilir. Kedinizin göz akıntısı temizse, ancak iyi yiyip içiyorsa ve hala eğlenceli davranıyorsa, veteriner bakımı olmadan akıntının geçip geçmediğini görmek için 48 saat boyunca izlemenizde muhtemelen bir sakınca yoktur.
Kedimin Gözünde Düz veya Şişmiş Pembe Etli Bir Alan Görürsem Ne Yapmalıyım?
Kedilerin üç göz kapağı vardır. Üçüncü göz kapağı gözün en iç köşesinde bulunur ve normalde görünmez. Bazen enfeksiyonlarda veya bazı parazitlerde görülebilir. Diğer zamanlarda, göz kapağı normal pozisyonundan çıkabilir ve kan dolaşımı eksikliği nedeniyle şişebilir. Bu kiraz göz olarak bilinir. Bu şişlik normal gözyaşı drenajını değiştirerek gözyaşlarının yüzden aşağı akmasına neden olabilir. Tedavi için veterinerinizden bir randevu alınmalıdır, ancak bu durumlar acil değildir.
Kedimin Gözleri Kırmızı ve İltihaplı Sorun nedir?
Genellikle pembe göz olarak bilinen konjonktivit, gözlerin aşırı derecede kızarmasına ve tahriş olmasına neden olur. Bu durum genellikle kedilerde görülür. Sadece viral enfeksiyonlardan (en yaygın olarak kedi herpes virüsü) değil, aynı zamanda alerjilerden de kaynaklanabilir. Gözlerde şişme ve ışık hassasiyeti de görülebilir. Konjonktivit, stres (herpes) veya mevsimsel (alerji) zamanlarda ortaya çıkma eğilimindedir. Tedavisi kolay olsa da, tedavi edilmezse ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Kedimi Ne Zaman Veterinere Götürmeliyim?
Kedinizin gözleri birkaç günden uzun süredir yaşarıyorsa veya herhangi bir rahatsızlık, enfeksiyon veya şişlik belirtisi fark ederseniz, bir değerlendirme için veterinere gitmelisiniz. Bir veteriner, altta yatan nedeni ve uygun tedavi seçeneklerini belirlemek için tam bir göz muayenesi ve birkaç test yapacaktır.
Kedimi Daha Rahat Ettirmek İçin Ne Yapabilirim?
Gerektiğinde gözlerindeki yapışkan akıntıları temizleyerek kedinizin daha rahat olmasını sağlayabilirsiniz. Yüzünü temiz ve kuru tutmaya çalışın. Kedinizde varsa yüz kıvrımlarını temizlemeyi unutmayın. Her bir gözü iç köşeden dışa doğru dikkatlice silmek için bir pamuğa biraz tuzlu su dökebilirsiniz. Her gözü temizlemek için yeni bir pamuk kullandığınızdan emin olun. Veteriner hekiminiz evcil hayvanınız için onaylamadığı sürece reçetesiz satılan yıkama veya solüsyonlardan kaçının. Veterinerinizi ziyaret etmeden önce kedinizin gözlerini temizlerseniz, semptomların ciddiyetini belgelemek için bir fotoğraf çektiğinizden emin olun.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?