Kediler doğası gereği hijyeniktir. Düzenli olarak kendilerini temizler ve tımar ederler ve uyurken ve patilerini yalamaktan başka neredeyse hiçbir şey yapmadıklarını görürsünüz. Titiz bakım alışkanlıklarına rağmen, kediler hala farklı enfeksiyon türlerine eğilimlidir. Göz enfeksiyonları evcil kedilerde yaygındır, ancak genellikle aşırı yırtılmadan başka bir şey gibi görünmedikleri için genellikle hemen ilgilenilmez.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Göz Enfeksiyonu Nedir?
Kedinin gözlerinin aşağıdakilerden biri tarafından etkilendiği bir hastalıktır:
- bakteri
- mantarlar
- protozoa
- virüs
- parazit
Yaygın bir hastalık kompleksidir ve nedenlere bağlı olarak farklı türleri vardır.
Göz Enfeksiyonu Türleri
Bu hastalık göz küresini ve çevresini etkiler. Bazı durumlarda enfeksiyon yayılmadan önce sadece bir kısımda başlarken, diğer durumlarda gözün sadece belirli bir bölgesi enfekte olur. İşte aşağıdaki türler:
- Konjonktivit: Genelde “pembe göz” olarak bilinen konjonktivit, konjonktiva adı verilen göz dokusunun iltihaplanmasıdır. Göz kapağını kaplayan ve korneaya yakın göz küresine bağlanan pembe zardır.
- Blefarit: Göz kapaklarının enfeksiyonudur. Genelde kedinin göz kapaklarını önemli ölçüde iltihaplı bırakmaktadır.
- Keratit: Korneanın iltihabı ve enfeksiyonu. Göz kapağının basit bir enfeksiyonu tedavi edilmezse Keratite yol açabilir.
- Üveit: Gözün siliyer cisim, iris ve koroidden oluşan damar tabakası olan uveanın enfeksiyonudur.
- Arpacık: Göz kapağının yağ bezinin büyüyen enfeksiyonu.
Belirtiler ve İşaretler
- Göz küresinin beyazları kırmızı olabilir
- Gözlerden bir miktar sıvı veya akıntı geliyor. Açık, yeşil veya sarı olabilir.
- Üçüncü göz kapağı görünür.
- Göz bulanık veya renk değişikliği var.
- Gözlerin çevresinde oluşan veya kabuklu yapışkan birikme.
- Sık göz kırpma ve göz ovuşturma.
- Kedi sık sık hapşırabilir veya biraz burun akıntısı olabilir.
Gözün şişmesi sıvı birikmesinden kaynaklanır. Dokudaki kan damarlarının genişlemesi, gözün akıntı yapmasına neden olur. Kediniz enfekte ise, genellikle ağlıyormuş gibi görünecektir. Bazı durumlarda, enfeksiyonla savaşmak için irin atılır ve o kadar kalınlaşır ki göz kapakları birbirine yapışır. Göz enfeksiyonları kedi için irritabl ve genellikle ağrılıdır. Konjonktivitli bir kedi, genellikle göz kapağını kısmen kapalı tutar ve patileriyle olmasa da gözlerini nesnelere karşı ovuşturur.
Akıntı miktarı ve tutarlılığı, enfeksiyona neyin neden olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Örneğin, kalın yeşil veya sarımsı göz akıntısı, mantar veya bakteri enfeksiyonunu gösterir. Öte yandan, berrak sulu akıntı, alerjilerin neden olduğu bir enfeksiyonu gösterir.
Tedavi, Bakım ve Yönetim
Göz enfeksiyonları nadiren oral ilaç kullanılarak tedavi edilir. Çoğu zaman, bakterilerin neden olduğu enfeksiyon, antibiyotik göz damlaları ya da topikal bir merhem kullanılarak tedavi edilmektedir. Viral enfeksiyon, kendi kendini sınırlamasına rağmen benzer bir şekilde tedavi edilmektedir. Ancak ciddi vakalarda, enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve aynı zamanda bakteriyel bir enfeksiyon olasılığını önlemek için anti-viral ilaç verilir.
İlaç Tedavisi
Tercih edilen tedavi bir göz damlası veya merhemdir. Göz damlaları birkaç saatte bir günde üç defadan fazla uygulanmalıdır, merhem ise sadece iki ila üç defa uygulanmalıdır. Tedavi tutarlı olmalı ve etkilenen bölge mümkün olan her zaman temiz tutulmalıdır. Enfeksiyonlu gözünü temizlemek için kediyi yıkamaya gerek yoktur. Pamuklu çubuk veya çubuk kullanmak yeterli olacaktır. Şiddetli vakalarda, kediye anti-inflamatuar veya anti-viral tedavi gibi başka ilaçlar verilebilir.
Kontrendikasyonlar
Kedinin tamamen iyileşmesi en fazla iki hafta sürer. Kedinin ülsere kornea geliştirdiği durumlarda, Hidrokortizon içeren ürünleri kullanılmamalıdır. Hidrokortizon iltihabı en aza indirmeye yardımcı olsa da, ülserli korneanın iyileşmesini önleyecek ve daha da kötüleştirebilir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?