D vitamini nedir?
Adına rağmen, D vitamini aslında kalsiyum emilimini destekleyen bir hormondur. İnsan sağlığında, ciltte güneş ışığına (UV) maruz kalmaya yanıt olarak üretildiği için güneş ışığı vitamini olarak anıldığını duymuşsunuzdur. İnsanlarda olduğu gibi D vitamini evcil hayvanlarda da kalsiyum metabolizmasının önemli bir öğesidir. D vitamini ve kalsiyum ile desteklendiğinde, basit kırık vakalarına kedi ve köpeklerde daha az rastlanmaktadır. Bununla birlikte, ot obur ve omnivorların aksine, kedi ve köpekler D vitaminini yeterince sentezleyemezler. Vücuttaki D vitamini miktarında mevsimsel bir değişiklik yoktur. Özellikle yavru köpeklerde D Vitamini eksikliği görülmesi halinde tek başına güneş ışığına maruz kalmanın raşitizm önleyemediği D vitamininin gerekli olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
D vitamininin iki formu vardır. D2 vitamini bitkilerde bulunan ergokalsiferol olarak da bilinir ve kolekalsiferol olarak bilinen D3 vitamini UV ışığına maruz kalma sırasında deride oluşur ve hayvanlarda görülür. Kolekalsiferol (D3) hem kediler hem de köpekler için en büyük besinsel öneme sahiptir ve şans eseri onu içeren hayvansal ürünlerin tüketiminden elde edilebilir. Yağda çözünen bir vitamin olarak tanımlanır, yani vücudun yağ dokusunda depolanabilir.
Kalsiyum, kemik sertleşmesinin anahtarıdır, kalsiyum olmadan kemikler doğru şekilde oluşamaz. Aynı zamanda dolaşımdaki kalsiyum eksikliğinden dolayı vücut onu artan paratiroid hormonu yoluyla kemiklerden harekete geçirir. Bu sadece kemikleri zayıflatmakla kalmaz, aynı zamanda ikincil hiperparatiroidizm adı verilen yeni evcil hayvan hastalığına sebep olur. Yüksek paratiroid hormonu seviyeleri ve düşük kalsitriol seviyeleri (D vitamininin aktif formu) genellikle miyopatiye (kas lifi zayıflığı) yol açar.
Kedi Ve Köpeklerde D vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
İnsanlarda D vitamini eksikliği sırt ağrısı, kas atrofisi, halsizlik ve kemik hassasiyeti olarak kendini gösterir. Çoğu köpek metanetlidir ağrıları olduğunu kolay belli etmezler. Bu eksikliğin daha ince semptomlarını fark etmek gözlemci bir sahibi gerektirir, ancak D Vitamini eksikliğinin daha belirgin semptomları şunları içerir:
- Kalsiyum/fosfor eksikliği/dengesizliği
- Raşitizm (genç köpeklerde yumuşak ve zayıf kemikler)
- Osteomalazi (yetişkin köpeklerde yumuşak ve zayıf kemikler)
- Osteoporoz (kırıklara yol açan zayıf kemikler)
- Nörolojik anormallikler
- Hipokalsemi (düşük kalsiyum seviyeleri)
- Yüksek paratiroid hormonu (semptomlar kemik ağrısı, depresyon, böbrek taşları, hipertansiyon, kardiyak aritmiler ve böbrek yetmezliğini içerir)
- Arka ayaklarda felç
- Ataksi (yürüme anormalliği, yürüme güçlüğü, titreme gibi nörolojik sorunlar)
- Kuadriparezi (dört uzuvda zayıflık)
Kedi ve Köpeklerde D Vitamini Eksikliği Teşhisi
Tam bir fizik muayene yapılacak ve veterineriniz kalbe ve kemiklere özellikle dikkat edecektir. Teşhis, köpeğinizin geçmişine, klinik bulgulara ve bir kan testine bağlı olacaktır. Köpeklerde ve kedilerde normal D3 vitamini düzeylerinin 100 ila 120 ng/mL dir. Eksiklik, 100 ng/mL’den az olarak tanımlanır.
Kedi ve Köpeklerde D Vitamini Eksikliğinin Tedavisi
Tedavi, eksikliğin altında yatan nedene bağlı olacaktır. Birçok çaba, yüksek kaliteli bir köpek maması veya kedi maması ile besleyerek diyetle alınan D vitamini alımını artırmaya odaklanır. Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Derneği (AAFCO), yetişkin köpek mamasının kilogram mama başına 500 IU D Vitamini sağlamasını tavsiye etmektedir. D Vitamini Besin Kaynakları Yağlı balık eti (somon, ton balığı ve uskumru), Balık Ciğeri Yağları, Dana Ciğer, Yumurta sarısı, sığır eti ve süt ürünleri bulunur.
Güneş ışığından gelen ultraviyole B ışınları, insanlarda büyük bir D vitamini kaynağıdır, ancak köpeklerde önemli görülmemektedir. Bu, ultraviyole emilimini önleyen tüylü derilerinden kaynaklanıyor olabilir.
Gıda takviye ürünleri arasında kedi ve köpekler için üretilmiş kalsiyum ve D vitamini preparatlar oldukça yaygındır. Doğru doza ederek bu vitaminler ve somon yağlarını sıklıkla kedi ve köpeklerinizde kullanabilirsiniz.
Kaynak: https://www.petburada.com/
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?