Papağan Bakımı için Pratik İpuçları

Papağanınız var mı? Ona nasıl bakacağınızı biliyor musunuz? Hangi yiyeceklerin ve bitkilerin papağanınız için tehlikeli olduğunu biliyor musunuz?

Papağanlar çok yaygın ev hayvanları haline geliyor, ancak çok az insan papağanlarına nasıl doğru şekilde bakacaklarını biliyor. Tüm papağanların günlük ve haftalık bakımın yanı sıra bol miktarda sevgi ve ilgiye ihtiyacı olduğundan, çoğu papağan sahibinin daha güçlü bağlılık seviyelerine sahip olması gerekir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Papağan Kafesi

Papağanınıza bakarken göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey kafesinin boyutudur.  Genel bir kural olarak, alabileceğiniz en büyük kafesi satın almalı ve papağanınızın kafes çubuklarına dokunmadan kanatları ve kuyruk tüyleri açık bir şekilde kafesin içinde tamamen dönebildiğinden emin olmalısınız. Ayrıca, papağanınızın çok sıkılmaması için kafesinin içinde bol miktarda oyuncak ve tünek olduğundan emin olun.

Basit Papağan Beslenme

Çikolata yemeyi seviyor musunuz? Ya da avokado yemeyi? Ama papağanınız sevmiyor! Aslında, bu yiyecekler papağanlar için zararlıdır! Papağanınızı asla beslememeniz gereken diğer yiyecekler şunlardır: tuzlu yiyecekler, alkol, kafein, ravent yaprakları, yağlı yiyecekler veya genel olarak “insan yiyecekleri”.

Papağanınız peletlerle beslenmeli olsa da, şekerli gıda boyası içerdikleri için çok fazla renkli peletlerle beslememeye dikkat edin! Bir papağan, yüksek kaliteli peletler, taze sebze ve meyveler ve ikram olarak bazı yüksek kaliteli kuruyemişlerden (macadamia, ceviz, brezilya fıstığı ve çok daha az yer fıstığı, antep fıstığı veya kaju fıstığı) oluşan sağlıklı ve dengeli bir diyete sahip olmalıdır.

Papağan Bakımı için Pratik İpuçları
Papağan Bakımı için Pratik İpuçları

Papağan Sağlığı ve Egzersiz

Her gün egzersiz yapıyor musunuz? Güneşli ve güzel bir günde dışarı çıkıp yürüyüş yapmayı ya da top oynamayı seviyor musunuz? Papağanınız da dışarı çıkmayı sever ve onların da yeterli egzersize ihtiyacı vardır. Papağanınızın günde en az iki saat oynaması için her zaman kafesinden dışarı çıkmasına izin vermelisiniz. Papağanınızın üzerinde oynayabileceği bir oyun salonu ya da hava güzel olduğunda sizinle birlikte dışarıda yürüyüşe çıkabilmesi için bir koşum takımı olmalıdır.

Papağanınıza numaralar da öğretebilirsiniz. Bu sadece etkileyici olmakla kalmaz, aynı zamanda evcil kuşunuzla bağ kurmanın harika bir yoludur. Papağanınızın kanatlarını ve tırnaklarını tımar etmek söz konusu olduğunda, kuş veterinerinizden bunu evde yapabilmeniz için size nasıl doğru şekilde yapılacağını göstermesini istemelisiniz. Bu, papağanınız için her ay veterinere gitmekten çok daha az stresli olacaktır. Ancak, veterinerinize danışmadan asla papağanınızın gagasını kesmeye çalışmamalı ve gerekirse bunu sizin için veterinerinize yaptırmalısınız. Veteriner ziyaretleri arasında papağanınızın gagasını kendi başına düzeltmesine yardımcı olmak için ona beton bir tünek veya mürekkep balığı kemiği sağlayabilirsiniz.

Papağanınızın su kabında her zaman temiz su olduğundan ve mama kabının asla boş olmadığından emin olmayı unutmayın. Ayrıca kafesini günlük olarak temizlemek konusunda da gayretli olmanız gerekecektir. Papağanlar banyo yapmayı da severler. Papağanınıza içinde yıkanabileceği büyük bir su kabı sağlayabilir ya da bir sprey şişesi kullanarak hafifçe suyla buğulayabilirsiniz. Hatta duş için özel tünekler bile satın alabilirsiniz, böylece papağanınız sizinle birlikte duş alabilir! Papağanınızın tüylerine sabun veya şampuan bulaştırmadığınızdan emin olun, çünkü bunlar papağanınız için zararlı olabilir.

Kanat Düzeltme

Bir kuşun kanatlarının kesilmesi, kuş sahipleri/yetiştiricileri ve Veteriner Hekimler arasında oldukça tartışmalı bir konudur. Bir kuşun kanatlarının kesilmesine karşı olanlar, tamamen uçabilen bir kuşun uçabildiği için çok daha mutlu olacağını savunmaktadır.  Aynı kişiler, bir kuşu uçmaktan mahrum bırakmanın kuşun nevrotik davranışlara sahip olmasına neden olacağını da savunmaktadır. Bununla birlikte, kanatları kesilmemiş kuşların, uçma yeteneğine sahip olmalarının bir sonucu olarak sıklıkla ciddi yaralanmalara, ölüme veya ölüme yol açan kaçışlara maruz kaldıkları bilinmektedir. 

Tavan vantilatörleri, sıcak mutfak ocakları ve fırınlar, odun sobaları, şömineler, açık klozetler, gözetimsiz lavabolar ve büyük vazolar da dahil olmak üzere su dolu küvetler; ve kuşun katı bir nesne olarak algılayamadığı için içine uçtuğu aynalar ve pencere camları, uçan kuşlar için ev içindeki potansiyel tehlikelere birkaç örnektir.  Ancak uçan kuşlar için en büyük sorun açık kapı ve pencerelerdir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir