Köpekler Neden Horlar?

Köpeğiniz sizinle aynı yatakta mı uyuyor? Eğer öyleyse muhtemelen onları en az bir ya da iki kez horlarken yakalamışsınızdır. Köpeklerde horlama normal olabileceği gibi, altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi de olabilir. Köpeğiniz aniden horlamaya başladıysa veya köpeğinizin neden horladığından emin değilseniz, veterinerinize kontrol ettirmeniz iyi bir fikirdir. İşte köpeklerde horlamanın yaygın nedenlerine bir göz atın.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Köpeklerde Horlama

Köpeklerin neden horladığını anlamak söz konusu olduğunda, öncelikle horlamaya neyin sebep olduğuna bir göz atmak önemlidir. Horlamanın kendisi, hava boğazdan veya burun boşluğundan geçmeye çalışırken kısıtlandığında meydana gelir. Horlama olarak bildiğimiz ses, tipik olarak nefes alma sırasında üst solunum yolundaki titreşimlerden kaynaklanır. İnsanlarda horlama genellikle obstrüktif uyku apnesinden kaynaklanır, ancak bu köpeklerde nadir görülen bir tanıdır.

Peki köpekler neden horlar? Horlamanın kendisi bir hastalık değil, bir semptomdur. Ve fazla kilodan köpeğinizin anatomisine kadar her şeyden kaynaklanabilir, bu nedenle köpeğiniz normalden daha fazla horluyorsa kontrol ettirmeniz önemlidir. İşte köpeklerde horlamanın yaygın nedenlerinin bir listesi.

Kopekler Neden Horlar
Kopekler Neden Horlar

Köpeğinizin Uyku Pozisyonu Horlamaya Neden Olabilir

Köpeğiniz sırt üstü mü uyuyor? Eğer öyleyse horlama olasılığı daha yüksektir. Köpeklerin yaklaşık %5-10’u karınları yukarıda uyur ve bu pozisyon hem köpeklerde hem de insanlarda horlama ile ilişkilendirilen bir pozisyondur. Köpekler uyumak için sırt üstü yattıklarında, dillerinin tabanı boğazlarına doğru düşebilir ve havanın geçiş yollarına girmesini engelleyebilir.

Bazı Irklar Horlamaya Daha Yatkındır

Herhangi bir miktarda kısıtlanmış hava akışı köpeklerde horlamaya neden olabilir ve bazı ırklar diğerlerinden daha hassastır. Pug, Bulldog ve Boston Terrier gibi brakisefalik ırklar (kısa burunlu köpekler), kısa hava geçişleri nedeniyle diğer köpeklere göre horlamaya daha yatkındır. Üst solunum anatomileri anormal derecede kısadır ve bu da sıklıkla hava yolu tıkanıklıklarına yol açabilir.

Fazla Kilo Köpeğinizin Horlamasına Neden Olabilir

Aşırı kilolu olmak insanlarda horlamanın yaygın nedenlerinden biridir ve bu durum köpekler için de geçerlidir. Fazla kilo fazladan dokuya yol açar ve burun ve boğaz çevresindeki fazladan doku hava yolunu daraltarak hava akışının kısıtlanmasına ve horlamaya neden olabilir.

Alerjiler Köpeklerde Horlamaya Neden Olabilir

Alerjisi olan köpekler, hava yolu kısıtlaması ve tıkanıklığı nedeniyle horlamaya daha yatkın olabilir. Alerjiniz varsa, tıkanıklığın ne kadar kötüleşebileceğini ve burnunuzdan nefes almanın ne kadar zorlaşabileceğini bilirsiniz. Alerjenler mukus birikimine ve hava yolu tıkanıklığına neden olabilir, her ikisi de horlama olasılığını artırır.

Pasif İçicilik Köpeklerde Horlamaya Neden Olabilir

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, pasif içicilik de akciğerleri ve solunum yollarını tahriş ederek köpeklerde solunum sorunlarına ve horlamaya neden olabilir. Pasif içicilik köpeğinizin solunum sistemine zarar vererek bronşit, astım ve horlamaya yol açabilir.

Köpeklerde Horlamanın Diğer Nedenleri

Diş sorunları, enfeksiyonlar ve büyümeler köpeğinizin horlamasına neden olabilir, bu nedenle nedenini belirlemek için köpeğinizi veterinerinize kontrol ettirmeniz önemlidir. Horlama bir hastalık değil, bir semptomdur. Köpeğiniz aniden horlamaya başladıysa veya kesintili uyku yaşıyorsa, altta yatan herhangi bir tıbbi sorunu ekarte etmek için veteriner hekiminiz tarafından kontrol edilmesini sağlayın.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir