Çoğu köpek sahibi, evcil hayvanlarının zaman zaman ot yediğini görmüştür ve bir aşamada bu köpek sahiplerinin çoğu veterinerlerine ‘etobur’ evcil hayvanlarının neden bu alışılmadık davranışı yaptığını soracaktır!
Köpeklerin sindirim sistemleri, bitki hücre duvarlarındaki selülozu etkili bir şekilde sindirmek için gereken enzimlerden yoksun olsa da, bu onların bitkisel materyalleri hiç yemedikleri anlamına gelmez. Aslında köpekler omnivordur ve durum gerektiriyorsa etsiz bir diyetle de hayatta kalabilirler.
Köpekler Neden Ot Yerler?
Köpeklerin neden ot yediğine dair teorilerden biri, bunun mide bulantısını yönetmelerine ya da kendilerini iyi hissetmediklerinde kusmalarına yardımcı olduğudur. K 1500 köpek sahibi üzerinde yapılan bir araştırmada, köpek sahiplerinin %68’i köpeklerinin günlük ya da haftalık olarak bitkisel maddeler tükettiğini ve katılımcıların sadece %8’i köpeklerinin ot yemeden önce hastalık belirtileri gösterdiğini söylerken, %22’si köpeklerinin ot yedikten sonra kustuğunu belirtmiştir. Ancak bu, ot yemeden önce hasta görünmeyen ya da ot yedikten sonra kusan köpeklerin oranını hesaba katmamaktadır.
Köpeklerin bozulmamış bitki materyallerini sindirme kabiliyeti sınırlı olsa da, doğrudan avlarının bağırsaklarından sindirilmiş bitki ve tahıl maddelerini yiyerek evrimleşmişlerdir (ve aynı şekilde olgunlaşmış ve çürümeye başlamış sebze ve meyve maddelerini yerden veya kompost yığınından toplayabilirler).
Yaban köpeklerinin avlarının yarı sindirilmiş bitki ve tahıl maddeleriyle dolu bağırsak içeriğini ilk olarak yemeyi tercih etmeleri, diyetin tahıl ve sebze içeriğinin sağlıkları için hayati önem taşıdığının açık ve basit bir göstergesidir. Yoksa neden önce onu yesinler ki? Bir köpeği beslenmek için ot yerken izlerseniz, çok seçici davrandıklarını, daha büyük, daha yeşil otları değil, yalnızca çok taze yeşil filizleri yediklerini görürsünüz. Bunun nedeni, köpeklerin sindirebildiği tek taze bitki materyalinin, sindirilemeyen, sert, odunlaşmış hücre duvarlarına sahip yaşlı bitki hücrelerine kıyasla daha kolay parçalanabilen ince hücre duvarlarına sahip çok genç sürgünlerden gelmesidir.
Köpeklerin beslenmek için ot yeme eğilimi, köpek diyetinde karbonhidrat bileşeninin önemini pekiştirmektedir. Bu nedenle, evcil hayvanınızın dengeli taze et diyetini, köpeklerin vahşi doğada avlarının bağırsaklarındaki bitki materyalini alma şeklini taklit eden bir sebze ve tahıl bileşeni ile desteklemek hayati önem taşır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?