Çoğu büyük yırtıcı hayvanın yokluğunda gelişen kivi kuşu, başka yerlerdeki birçok kara memelisine benzer bir ekolojik niş doldurur, kivi anatomisinin yansıttığı bir gerçektir. Birçok memeli gibi, kemikleri de ilikle doludur. Dokunma ve koku alma duyularına güvenirler. Ve yumuşak tüyleri kürke çok benziyor. Bununla birlikte, önemli koruma çabalarına rağmen, bu hayvanın neslinin tükenme tehlikesi vardır. Kivigiller ailesine ait olan kivi kuşları, uçamayan kuş çeşitlerinden bir tanesidir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Kivi Kuşu Nerede Bulunur?
Bu, uzun çalılar veya üçlülerle çevrili dik ve sulak alanları tercih eden, ormanda yaşayan bir kuştur. Bir zamanlar Yeni Zelanda anakarasında yaygındı, ancak birçok tür küçük dış adalara indirildi.
Kivi Kuşun Boyutu ve Görünümü
Bunlar, yuvarlak gövdeli, uzun, ince gagalı, güçlü ayaklı, uçlarında pençeli oldukça küçültülmüş kanatları, yüz çevresinde küçük bıyık benzeri tüyleri ve neredeyse kürkü andıran kahverengi veya gri tüyleri olan alışılmadık görünümlü kuşlardır. En büyük tür, 63.5 cm uzunluğunda ve 5 kg ağırlığında veya evcil bir tavukla yaklaşık aynı boyutta olan kahverengi kividir. Erkekler dişilerden biraz daha büyüktür, ancak görünüş olarak benzerdirler.
Kivi Kuşu Ne Yer?
Kuş, solucanlar, kurtçuklar, meyveler ve tohumlardan oluşan bir diyet tüketir.
Kivi Kuşun Üreme ve Ömrü
Her yıl Mart ve Haziran ayları arasında kiviler benzersiz bir çiftleşme ritüelinden geçer. Birbirlerine seslendikten sonra, çift her üç günde bir yuvalama yuvasında buluşur ve çiftleşirken erkekler belirgin bir mırlama sesi çıkarır. Kivi, daha arzu edilen bir eş ortaya çıkmadıkça, genellikle ömür boyu çiftleşen yakın üreme çiftleri oluşturur.
En şaşırtıcı gerçekler arasında, kivi, vücut büyüklüğüne göre herhangi bir kuşun en büyük yumurtasını üretir. Kivi bir tavukla aynı büyüklükte olmasına rağmen, yumurtalar bir tavuk yumurtasının yaklaşık altı katı büyüklüğündedir. Kivinin büyüklüğü, bir seferde yalnızca bir yumurta bırakabileceği anlamına gelir, ancak dişi, ilk yumurtadan çıkmadan birkaç hafta sonra yine de ikinci bir yumurta üretebilir. Erkek yumurtaları kendi kendine kuluçkaya yatırır.
Civcivler kabuğunu tekmeleyerek yumurtadan çıktıklarında tamamen bağımsız ve tüylüdürler. Ebeveynler yavruların beslenmesinde minimal bir rol oynadığından, civcivler hayatlarının ilk 10 gününü yolk kesesi ile besleyerek hayatta kalmalıdır. Yumurtalar ayrıca nemli yeraltı yuvalarıyla başa çıkmak için antibakteriyel ve mantar önleyicidir. Kuşlar yakında kendi başlarına yem yemeye hazır olsalar da, bazıları ebeveynlerinin yanında kalmayı ve gelecek nesil gençleri yetiştirmelerine yardımcı olmayı seçebilir. Bu kuşların zorlu bir erken yaşamı var. Yabani kivilerin yaklaşık %90’ı, yaşamlarının ilk altı ayında, çoğunlukla yırtıcı saldırılardan ölecektir. Bir alanda haşereler olmadığında, genç kivilerin hayatta kalma oranları oldukça yüksektir. Erkekler yaklaşık 14 ila 18 ayda cinsel olgunluğa hızla ulaşırken, dişiler nispeten daha uzun iki ila üç yıl sürer. Ergenlik döneminde hayatta kalırlarsa, kuşun vahşi ortamda 50 yıllık ve esaret altında yaklaşık 30 yıllık uzun bir ömrü vardır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?