Kedinizi Pirelerden Nasıl Kurtarırsınız?

Öncelikle, kedinizin gerçekten pirelerden ve sadece stres veya alerji nedeniyle kaşınmadığından emin olalım. Kedinizin ensesine, kasıklarına ve kulaklarına odaklanarak bir göz atın, çünkü buralar pire noktaları olma eğilimindedir. Kedinizin üzerinde sürünen küçük siyah benekler görüyorsanız pire var demektir. Bazı uzun tüylü ya da koyu renkli kedilerde, özellikle de yeni bir salgın söz konusuysa pireleri tespit etmek daha zordur ancak elinizi açık renkli bir yüzeyde kedinizin tüylerine sürdüğünüzde küçük karabiber benzeri lekeler dökülüyorsa bu pire pisliği olarak adlandırılan şey olabilir. Bunlar yetişkin bir pirenin dışkısıdır ve siyah noktaların üzerine bir damla su damlatılarak tespit edilebilir; su kan kırmızısına dönerse, büyük olasılıkla pire kiridir ve kedinizde pire vardır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Pire Tedavileri

Önleyici pire ilacı, spot-on veya oral tablet olmak üzere iki şekilde mevcuttur. Her ikisi de pirelerin kedinizin üzerinde yaşamasını önlemenin ve üzerinde bulunan pirelerden kurtulmanın en etkili yoludur. Bunlar, maksimum etkinlik için ayda bir kez doğrudan deri üzerine boyun tabanına uygulanır. Uygulandıktan sonra kısa süre içinde yetişkin pireleri ısırdıklarında öldürmeye başlayacak ve durumun kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır. İstila özellikle kötüyse, kedinize yetişkin pireleri daha hızlı öldürerek neredeyse anında rahatlama sağlayan bir tablet verebilirsiniz. Sistemde sadece yaklaşık 24 saat kalır ve sadece önleyici bir tedavi ile birlikte kullanılmalıdır.

Kedi Pireleri
Kedi Pireleri

Çevre

Pireleri yok etmeye çalışırken çevrenin de göz önünde bulundurulması gerekir, çünkü her dişi pire 2.000’e kadar yumurta bırakabildiğinden, yetişkin pire sayısı kedilerin çevresine bırakılan yumurta sayısıyla karşılaştırıldığında tipik olarak çok azdır. Pirelerle mücadelede en yaygın kullanılan böcek ilaçları, krizantem çiçeklerinden elde edilen doğal bir öz olan piretrin kimyasalını içerir. Doğal kaynaklı olmalarına rağmen, bu tür spreyleri veya yıkama katkı maddelerini kullanırken dikkatli olunmalıdır, çünkü pireleri yok etmede başarılı olsalar da, yanlış kullanıldıklarında ev hayvanları, özellikle de kediler için toksik olabilirler.

Başa Çıkmanın En İyi Yolu

Bir pire durumuyla güvenli bir şekilde başa çıkmanın en iyi yolu aşağıdaki gibidir;

  1. Kedinizi enfekte olmuş bölgeden uzaklaştırın. Evinizin çamaşırhane veya banyo gibi kolay temizlenebilir ama ayrı bir bölümüne yerleştirin.
  2. Kedinize boyun tabanından doğrudan deri üzerine bir nokta tedavisi uygulayın veya ağızdan bir pire tableti verin. Her zaman talimatları okuyun ve sadece belirtildiği şekilde kullanın.
  3. Kedinin bulunduğu alanı ve çevresindeki alanları mümkün olduğunca süpürün.
  4. Enfekte olmuş olabilecek tüm kumaşları sıcak yıkamada yıkayın. Mobilya ve halılarda topikal olarak kullanmak için birçok piretrin spreyi mevcuttur, ancak her zaman önce göze çarpmayan bir alanda kontrol edin.
  5. Temizlemeniz gereken fayanslar, döşeme tahtaları veya diğer sert yüzeyler varsa, yüzeyleri paspaslamak veya silmek için seyreltilmiş bir piretrin solüsyonu kullanabilirsiniz. Kedinizin temizlenmiş odalara girmesine izin vermeden önce tüm yüzeylerin kuruması için yeterli zaman verdiğinizden emin olun.
  6. Kedinizin tüylerindeki ölü pireleri bir pire tarağı ile tarayın. Bu, kedinizin daha rahat hissetmesine yardımcı olacak ve tımarlama yoluyla ölü pirelerin yutulmasını sınırlayacaktır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir