Kedi Neden Kusar?

Kediler genellikle koşulsuz sevgileriyle size sonsuz keyif veren mutlu, kaygısız yaratıklardır. Bu nedenle, kedi arkadaşınız kusmaya başladığında, bu genellikle alarma neden olur. Diyet değişikliği veya çok hızlı yemek yeme gibi küçük tetikleyicilerden sindirim bozuklukları veya böbrek hastalığı gibi daha ciddi sorunlara kadar çeşitli sorunlar kedinizin kusmasına neden olabilir. Kedilerde olası kusma nedenlerini keşfedin.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Kedinizin Tüy Topu Var

Kedileriniz kendilerini tımarlarken, biraz kürk yutabilirler. Bu kürk, kedinin sindirim sisteminden geçer ve sonunda tüyler dışkıyla dışarı çıkabilir. Bununla birlikte, kürk bazen midede birikir ve bir kıl yumağı oluşturur. Kedi daha sonra tüy yumağını kusar. Kusmanın yanı sıra, diğer kıl yumağı belirtileri arasında hırıltı, tıkama bulunur. Kedinizi tüy yumaklarından korumak için, gevşek tüyleri çıkarmak için kediyi düzenli olarak fırçalayın. Ve herhangi bir olağandışı semptom fark ederseniz, hemen veterinerinize başvurun.

Kedi Kusma
Kedi Kusma

Kediniz Çok Hızlı veya Çok Fazla Yiyor

Kediniz bir seferde çok hızlı yerse veya çok miktarda yiyecek tüketirse, kedi tüm yiyecekleri gerektiği gibi sindiremeyebilir. Sonuç olarak, kedi sindirilmemiş yiyeceklerin bir kısmını kusabilir. Bu gibi durumlarda kusmuk saç veya safra içermez ve kedi mamasına benzer. Ayrıca, kedinin ishal veya uyuşukluk gibi başka semptomları olmayacaktır. Kediniz çok hızlı yerse, kedinin mamasını gün boyunca büyük bir öğün yerine daha küçük öğünlere bölün.

Kedinizin Gastrointestinal Sorunları Var

Birkaç gastrointestinal sorun, kedilerin kusmasına neden olabilir.

Enfeksiyonlar

Kusma, gastroenterit gibi sindirim sistemindeki enfeksiyonların yaygın bir belirtisidir. Bu enfeksiyonlar bakteri veya virüslerden kaynaklanabilir ve ayrıca ishale neden olabilir.

Bağırsak Parazitleri

Yuvarlak kurtlar ve kancalı kurtlar gibi bağırsak parazitleri genellikle yavru kedilerde kusmaya neden olur. Yavru kediler ayrıca dışkılarında solucan kusabilir.

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi sindirim bozuklukları kedilerde kusmaya neden olabilir. Kedinizde bu sorunlardan herhangi biri varsa, kedide ishal, kilo kaybı veya iştahsızlık gibi başka belirtiler de olabilir. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen veterinerinize başvurun.

Kedinizin Böbrek Hastalığı Var

Böbrek hastalığı kusma da dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir. Diğer semptomlar şunları içerir:

  • Normalden daha fazla su içmek
  • Daha sık idrara çıkma
  • Kilo kaybı yaşamak
  • Uyuşukluk

Kedinizde bu belirtilerden herhangi biri varsa hemen veterinerinize başvurun. Böbrek hastalığı ciddi bir durumdur ve acil tedavi gerektirir.

Kedinizin Alerjisi Var

Kedinizin belirli yiyecekler, polen ve kimyasallar gibi çeşitli şeylere alerjisi olabilir. Alerjiler genellikle kusma gibi sindirim sorunlarına ve hapşırma, öksürme ve kaşıntı gibi diğer semptomlara neden olur. Kediniz iyiyse ancak yeni bir gıda, polen veya kimyasal maddeye maruz kaldıktan sonra aniden kusmaya başlarsa, muhtemelen kedinin alerjisi vardır. Kedinizin bir şeye alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız hemen veterinerinize başvurun.

Çoğu durumda, kedi kusması ciddi bir sorun değildir ve kendi kendine çözülür. Bununla birlikte, ishal, uyuşukluk ve kilo kaybı gibi kusmaya eşlik edebilecek diğer semptomlara dikkat edin. Bu semptomlar, altta yatan ciddi bir durumu işaret edebilir ve veterinerinizden acil tedavi gerektirebilir. Bir evcil hayvan sağlığı uzmanının kedinizi, kusma nedeni olarak alerjiyi ekarte etmesi için değerlendirmesine izin verin.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir